Egyetért a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) december 10-11-ére szervezett munkabeszüntetésével az Egységes Közlekedési Szakszervezet, s a Volánbuszos tagjai saját döntésük alapján csatlakozhatnak is a sztrájkhoz – közölte az EKSZ.

Megérti és egyet is ért a Volánbuszos dolgozók érdemi bértárgyalások megkezdésére irányuló követelésével az EKSZ elnöke. Naszályi Gábor leszögezte, miután a Fővárosi Törvényszék első fokon jogszerűnek ítélte a SZAKSZ által kezdeményezett sztrájkfelhívást – amit korábban a munkáltató támadott meg a bíróságon –, kétség sem férhet ahhoz, hogy a Volánbuszosok munkabeszüntetésének már nincs akadálya. Az EKSZ elnöke azonban határozottan állítja, a kialakult helyzetért elsősorban a munkáltató, a MÁV Zrt. a felelős – mondta a Vállalati Érdekegyeztető Tanács  december 6-ai ülése után. Naszályit, aki maga is részt vett az ülésen, végtelenül felháborította a munkáltató magatartása. A Volánbusz Zrt. képviselője ugyanis a megbeszélésen a munkáltató állásfoglalását képviselve közölte, hogy a cég mindent megtesz majd azért, hogy a szolgáltatást a lehető legkisebb mértékben akadályozza a sztrájk. Az elnök úgy véli, a felelősöknek a munkabeszüntetés elkerülésén kellene fáradozniuk, akár folyamatos tárgyalással, a szakszervezettel való megegyezésre törekedve, s nem a sztrájkra készülni a béremelési igénytől való merev elzárkózással.

Naszályi fontosnak tartja leszögezni, nem a béremelés mértéke, csupán az érdemi tárgyalások megkezdésének kikényszerítése az elsődleges cél, ami miatt a társszakszervezet ehhez a végső megoldáshoz folyamodott. A mértékről majd akkor lehet tárgyalni, ha sikerül kikényszeríteni a munkáltatói ajánlatot. A sztrájk által okozott valamennyi fennakadás és egyéb következmény a munkáltató felelőssége.