Mértékletességre inti a külföldi vendégmunkások ügyében nyilatkozó politikai pártokat a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ szerint szükségtelen ismert hatalmi ambíciók miatt a külföldi munkavállalók jelenlegi karanténba zárását vagy éppen mahdani elűzését ígérgetni, inkább a magyar dolgozók méltó javadalmazásának, munkakörülményeinek javítására kellene törekedni, és arra, hogy az olcsón dolgozó vendégek se húzhassák le a hazai bérszínvonalat – közölte a MASZSZ.

Szélsőséges politikai ígérgetések helyett a magyar munkavállalók helyzetének megerősítését, méltó európai béreket és munkakörülményeket, azaz jobb megbecsülést, s erre kidolgozott reális programot várnak a szakszervezetek minden politikai párttól – jelentette ki évindító közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke fontosnak tartja leszögezni: a magyar munkavállalókat nem az nyugtatja meg, ha a hazai politikusok beígérik a vendégmunkások azonnali, vagy a munkavégzésre vonatkozó engedély letelte utáni „hazazavarását”, hanem az, ha a saját helyzetüket stabilnak érzik, s azt tapasztalják, hogy erkölcsileg, meg persze anyagilag is megbecsülik őket. Márpedig ez jelenleg hiányzik – szögezi le. Az elnök szerint, most szükségszerűségből harmadik országban élők tömegeit csábítják ide, miközben ehelyett a kormánynak és minden politikai pártnak, illetve a munkáltatóknak is arra kellene törekedni, hogy a szakszervezetekkel együtt olyan programok készüljenek Magyarország számára, amellyel ezt a szükségmegoldást el lehet kerülni, a folyamatot vissza lehet fordítani, de legalábbis jelentősen csillapítani.

Zlati Róbert szerint önmagában attól nem lesz jobb a magyar munkaerő piaci helyzet, hogy a pártok némelyike beígéri a vendégmunkások majdani száműzését az országból. A MASZSZ elnöke felszólítja a politikusokat: ne a vendégmunkások eltávolításában lássák a megoldást, hanem az itthon dolgozó magyarok bérének és munkakörülményeinek európai szintre emelésében.